Dos & Don'ts voor werkzoekenden in uw wervingsproces

Vermijden niet het goede te doen en misstappen te doen, maakt deel uit van wat ons doet falen in ons zoeken naar werk. Hier zijn enkele Dos & Dont's

Do:

happy

  • Doe je onderzoek en bereid je voor op elke stap van het proces, van de telefoon tot een video of een persoonlijk interview. Je kunt enkele tips vinden in mijn bericht 10 tips om je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek.
  • Wees geëngageerd en nieuwsgierig naar de baan die je solliciteert en vraag wat nodig is om succesvol te zijn in deze rol. Toon interesse in het bedrijf en het team waarmee je samenwerkt om wat inzichten te krijgen Glazen deur  of bedrijfsprofielen op Linkedin. Onderzoek op de website van het bedrijf en bereid eventuele vragen voor die u nog hebt over de rol van het team of het bedrijf.
  • Follow-up na elke stap van het proces en als u vragen hebt die u bent vergeten te stellen of als u gedachten wilt delen, voel u dan vrij om dit te doen. Recruiters en wervingsmanagers weten dat sollicitaties voor sollicitanten stressvol zijn en dat ze misschien iets te vertellen hebben dat ze gewoon zijn vergeten. Het is goed om een ​​e-mail te schrijven en te zeggen dat ik vandaag over ons interview heb nagedacht en ik wil enkele van de gedachten en vragen met u delen ..
  • Neem elke stap in het wervingsproces serieus. Zelfs voordat je je aanmeldt, bedenk je hoe je je CV en begeleidende brief het beste kunt aanpassen om een ​​uitstekende indruk te maken voor degenen die het zullen lezen.

 

don'ts

unhappy

  • Word emotioneel. Wees energiek en toon je passie maar word niet emotioneel. Wanneer je gefrustreerd bent over hoe lang het bedrijf neemt om het volgende interview te organiseren, laat dan de emotie uit je follow-up en onthoud dat je je eigen merk beheert gedurende het hele sollicitatieproces.
  • Handelen arrogant. Maak geen uitspraken als "Ik weet dat ik overgekwalificeerd ben voor deze baan" of toon een houding alsof het bedrijf je al moet bedanken voor het feit dat je je hebt aangemeld en dat ze je nu niet meer lastig vallen met vragen. Er is soms een dunne lijn tussen zelfvertrouwen en arrogantie, let op hoe je ontvangen wilt worden.
  • Wees laat of onvoorbereid voor interviews. Als je je niet herinnert dat uitspraken die je in een vorig interview hebt gedaan of als je niet veel weet over het bedrijf waarvan je deel wilt uitmaken, een blijvende indruk nalaten.
  • Een rol spelen. Wees jezelf oprecht, denk goed na waarom je jezelf ziet om succesvol te zijn in die baan en in staat bent om echt uit te leggen waarom. Wees jezelf bewust en wees de beste versie van jezelf in elke stap van het wervingsproces.
  • Gebruik standaardantwoorden om vragen te beantwoorden. Maak van elk antwoord dat je antwoord niet klinkt alsof je bepaalde standaardzinnen onthoudt.
  • Geef de huidige of voormalige collega's of baas van uw bedrijf de schuld van wat voor indruk die zal geven aan degenen die in de toekomst mogelijk met u moeten samenwerken. Geef de samenleving of iemand anders niet de schuld voor slechte dingen die je tijdens een interview overkomen. Het wervingsproces is er om duidelijk te laten zien dat je ervan overtuigd bent dat je een waardevolle en succesvolle toekomstige werknemer bent die in staat is om uitdagingen in zijn werkleven net zo goed aan te gaan als succes.

 

 

Laat een antwoord achter

%d- bloggers vinden dit leuk:
Spring naar werkbalk
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close